Utilizatorii situatiilor financiare întocmite potrivit prezentelor reglementări include investitorii actuali si potentiali, personalul angajat, creditorii, furnizorii, clientii, institutiile statului si alte autorităti, precum si publicul. Acestia utilizează situatiile financiare pentru a-si satisface o parte din necesitătile lor de informatii. În functie de părtile interesate, necesitătile de informatii pot include următoarele:
a) Ofertantii de capital purtător de risc si consultantii lor sunt preocupati de riscul inerent tranzactiilor si de rentabilitatea investitiilor lor. Ei au nevoie de informatii pentru a decide dacă ar trebui să cumpere, să păstreze sau să vândă instrumente de capital. Actionarii sunt interesati si de informatii care le permit să evalueze capacitatea entitătii de a plăti dividende.
b) Personalul angajat si grupurile sale reprezentative sunt interesati de informatii privind stabilitatea úi profitabilitatea angajatorilor lor. Acestia sunt interesati si de informatii care le permit să evalueze capacitatea entitătii de a oferi remuneratii, pensii si alte beneficii de pensionare, precum si oportunităti profesionale.
c) Creditorii sunt interesati de informatii care le permit să determine dacă împrumuturile acordate si dobânzile aferente vor fi rambursate la scadentă.
d) Furnizorii si alti creditori. Furnizorii si alti creditori sunt interesati de informatii care le permit să determine dacă sumele care le sunt datorate vor fi plătite la scadentă. Furnizorii si alti creditori sunt, în general, interesati de entitate pe o perioadă mai scurtă decât creditorii, cu exceptia cazului în care ei sunt dependenti de continuitatea activitătii entitătii, atunci când aceasta este un client major.
e) Clientii sunt interesati de informatii despre continuitatea activitătii unei entităti, în special atunci când au o colaborare pe termen lung cu entitatea respectivă sau sunt dependenti de ea.
f) Institutiile statului si alte autorităti. Institutiile statului si alte autorităti sunt interesate de alocarea resurselor si implicit de activitatea entitătilor. Acestea solicită informatii pentru a reglementa activitatea entitătilor, pentru a determina politica fiscală si ca bază pentru calculul venitului national si al altor indicatori statistici similari.
g) Entitătile pot afecta publicul în diferite moduri. De exemplu, entitătile pot avea o contributie substantială la economia locală în multe moduri, mai ales prin numărul de angajati si colaborarea cu furnizorii locali. Situatiile financiare pot ajuta publicul furnizând informatii referitoare la evolutiile recente si tendintele legate de prosperitatea entitătii si a sferei de activitate a acesteia.
Desi nu toate necesitătile de informatie ale utilizatorilor pot fi satisfăcute de situatiile financiare cu scop general, există informatii care pot interesa toti utilizatorii.